Buurtpreventie, StraatApp en Waaks in het nieuws

Maart 2017
December 2016

Actie word gestart via facebookpagina StraatApp Almere Haven: Havenaren missen feestverlichting in centrum

HAVEN CENTRUM – In de donkere dagen voor Kerst zijn de winkelstraten in Haven dit jaar niet feestelijk verlicht. De feestverlichting die er de afgelopen jaren hing, kan niet meer gebruikt worden. “De oude feestverlichting is aan vervanging toe”, aldus Belinda Slob, voorzitter van de winkeliersvereniging in Haven. “De kosten voor de vervanging kunnen niet door de winkeliers gedragen worden, omdat de winkeliersvereniging niet genoeg leden heeft.” De winkelstraten in het centrum van Haven zijn dit jaar in de feestmaand december niet feestelijk verlicht. (Foto: Fred Rotgans) De winkelstraten in het centrum van Haven zijn dit jaar in de feestmaand december niet feestelijk verlicht. (Foto: Fred Rotgans) Bewoner José Bokslag laat op de Facebookpagina StraatApp Almere Haven weten het ‘heel erg jammer’ te vinden dat de verlichting er dit jaar niet hangt. “Ons mooie en oudste stadsdeel lijkt een beetje een blok aan het been van de gemeente te worden”, zo schrijft Bokslag op Facebook. “We hebben al zo weinig gemerkt van de festiviteiten voor het 40-jarig bestaan van Haven. En nu hebben we in de maand december ook geen sfeerverlichting in ‘ons dorp’.” Bokslag’s bericht op Facebook levert ruim 70 reacties op van bewoners die de feestverlichting ook missen. Lees meer via de link.

Lees meer »
November 2016

Huis dicht, inbrekers in het zicht!

De gemeente Almere start met een nieuw initiatief om woninginbraken tijdens de donkere dagen tegen te gaan. Vanaf 1 december 2016 tot 5 maart 2017 zet de gemeente buurtadviseurs in. Daarnaast krijgt iedere inwoner die in deze periode een inbraakpreventieadvies van de gemeente ontvangt, een lamp met lichtsensor cadeau. Deze lamp kan zelf registreren wanneer het donker wordt en gaat vervolgens automatisch aan. Dit initiatief wordt financieel ondersteund door het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Lees meer »

BuurtApp-sticker zit al bij 250 Havenaren op de deur

HAVEN – Havenaren die dat willen kunnen bij bewoners Rebecca en Dave Roelvink, initiatiefnemers van Veiligheidsprojecten Almere Haven, een speciale BuurtApp-sticker aanvragen. De sticker moet dienen als preventief middel om ongenode gasten te laten weten dat de buurtbewoners alert zijn.

Lees meer »
Oktober 2016

Daling criminaliteit in Almere zet door

Het gaat goed met de veiligheid in Almere. De criminaliteit is in de eerste helft van 2016 opnieuw gedaald, nu met 5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Zo namen vernielingen, auto-inbraken en bedrijfsinbraken opnieuw af. Ook het aantal overvallen is gedaald, evenals fietsendiefstal en drugs- en drankoverlast. Opvallende stijger is het aantal woninginbraken.

Lees meer »
Juni 2016

Almeerse Buurtpreventie en WhatsApp-groepen actief

ALMERE – Meer ogen en oren in de buurt maken de buurt veiliger. Vandaar dat de groepen voor Almeerse Buurtpreventie en WhatsApp graag zoveel mogelijk leden willen. Het buurtpreventieteam is alert op ongewone activiteiten en geeft dit door aan gemeente en/of politie. Dit zijn meldingen over bijvoorbeeld kapotte straatverlichting, loszittende tegels maar ook verdachte situaties. Deze teams surveilleren. Deelname aan de buurt WhatsApp groepen is minder tijdrovend maar kan zeer effectief zijn in de bestrijding van misdaad. De leden van de WhatsApp-groepen geven verdachte situaties aan elkaar door met behulp van WhatsApp. Het gaat dan om opvallende situaties, waarbij je, je afvraagt of ze wel kloppen. Denk bijvoorbeeld aan verdachte personen, vermiste personen, (vermoedens van) inbraak, vernieling, straatroof, bedreiging of mishandeling. Het effect heeft zich inmiddels al bewezen. De WhatsApp-groepen functioneren effectief. Zo is met medewerking van buurtbewoners van de Muziekwijk onlangs nog een insluiping in een woning voorkomen. De gemeente Almere werkt actief mee aan dit project. Lees meer via de link.

Lees meer »
Oktober 2015

Primeur voor Almere Haven: Waarschuwingssticker StraatWhatsApp moet inbrekers afschrikken

HAVEN – Via de StraatWhatsApp maken buurtbewoners in Haven elkaar attent op zaken die in de buurt spelen. Om de werking hiervan te versterken bedachten Rebecca Buma en Dave Roelvink een waarschuwingssticker die inbrekers moet afschrikken. “De sticker op de deur of het raam laat potentiele inbrekers weten dat de buren meekijken”, aldus Buma. Rebecca en Dave Roelvink bedachten een waarschuwingssticker die inbrekers moet afschrikken. Bewoner Rob Nat is er blij mee. Rebecca Buma en Dave Roelvink startten begin van dit jaar met de StraatWhatsapp in Haven. “Wij beheren voor Haven alle straten. Dat zijn er nu zo’n 67. Hiervan maken ruim achthonderd Havenaren gebruik.” “ (Foto: Fred Rotgans) Rebecca en Dave Roelvink bedachten een waarschuwingssticker die inbrekers moet afschrikken. Bewoner Rob Nat is er blij mee. “ (Foto: Fred Rotgans) Lees meer via de link.

Lees meer »
September 2015

Inbreker leest mee met WhatsApp groep

De politie en de gemeente Almere waarschuwen inwoners niet alle privézaken te melden op Straat-WhatsApp-groepen. De politie waarschuwt dat de gesprekken openbaar zijn en dat dieven zich ook kunnen aanmelden bij die groepen. Op die manier komen zij bijvoorbeeld te weten wanneer mensen met vakantie zijn.

Lees meer »
Augustus 2015

Ogen en oren van de wijk: 'Dat is gewoon hartstikke gaaf'

ALMERE - Veiligheid in de wijk. Daar gaat het bij de buurtpreventieteams van Almere om. Almere Dichtbij belicht in de rubriek 'Ogen en oren in de wijk' verschillende aspecten van het surveilleren in de buurt. Vandaag: het buurtpreventieteam van Almere Haven. Met zo´n vijftien mensen wordt er bijna dagelijks door Almere Haven gesurveilleerd. Net als bij de andere buurtpreventieteams van Almere gebeurt dat altijd in minimaal tweetallen. Volgens coördinator Dave Roelvink moet dat ook wel. ,,Uiteindelijk staat je eigen veiligheid voorop. Niks is belangrijker dan dat." Gaat de goede kant op Roelvink was vorig jaar nog coördinator bij het buurtpreventieteam van Tussen de Vaarten, maar maakte de switch naar Haven toen hij verhuisde. ,,In Tussen de Vaarten stond het buurtpreventieteam echt als een huis en toen ik met mijn vriendin overlegde, kwamen we eigenlijk al snel tot de simpele conclusie dat we dat succes ook in Almere Haven wilde evenaren. Het gaat nu al de goede kant op." Er werd begonnen met een Whatsapp-groepje. ,,Dat is natuurlijk een hele eenvoudige en vooral laagdrempelige manier om mensen op de hoogte te brengen van wat er allemaal in de wijk gebeurt. Inmiddels zijn er al ruim zevenhonderd mensen lid van die groep en dat worden er met de dag meer. Het mooie is dat zo'n Whatsapp-groep zijn nut nu al heeft bewezen. Een tijdje terug was er namelijk een jong meisje verdwenen. Ze zou om 7 uur thuis zijn, maar was er om 9 uur nog niet. Vervolgens hebben wij dit bericht via de mobiele telefoon met elkaar gedeeld en niet veel later werd ze in een andere wijk gevonden." Lees meer via de link.

Lees meer »

Maak jouw eigen website met JouwWeb